Miksi netti tökkii?
Kaaret solmussa

Kerhoillan tarkoituksena on perehtyä konkreettisten esimerkkien avulla verkkoteorian peruskäsitteisiin. Toiminta tapahtuu sekä ryhmissä, että yksintyöskentelynä. Lisää motivaatiota haetaan kilpailun avulla. Aluksi voidaan käydä verkkojen perustermejä läpi kuvien avulla ja lopuksi (suurimman osan kerhoillasta) pelataan pelejä, joissa sovelletaan verkkoteoriaa.

Mikä on verkko? (Kaikkia termejä ei tarvitse/kannata opettaa, mielenkiinnon ja oppilaiden tason mukaan)

Termit selityksineen ja lisäkuvia:
http://www.c3.lanl.gov/mega-math/workbk/graph/grvocab.html

Tehtävä 1: Nettipeli

Toimintamuoto: Toimitaan ryhmänä

Toiminnan kuvaus: Peli havainnollistaa tietoverkon reititysongelmia ja lukkiutumista. Kukin oppilas esittää viestiä, jolla on määränpää. Päästäkseen määränpäähänsä viesti voi liikkua reittiä pitkin vain kun se on vapaa. Koska kaikki yrittävät päästä määränpäähänsä, tarvitaan yhteistyötä tehtävän onnistumiseksi.

Tarvittavat välineet:
Mitä ohjaajan tulee tietää?
  • Pelaajien lukumäärästä
  • Alkuasetelma
  • Miten pelataan: Huom: tarkoituksena pelata peli useammin (pari kertaa). Ensin demonstroiden laajakaistaa (useampia tyhjiä solmuja) ja sitten modeemiyhteyttä (vähemmän tyhjiä solmuja).

    Tehtävä 2: Turistikaupunki

    Toimintamuoto: Toimitaan ryhmänä.

    Tehtävän kuvaus: Verkko saadaan aikaiseksi liikuntasalin lattialle käyttämällä esim. maalarinteippiä ja narua. Solmut merkitään aluksi pahvilapuilla. Verkko kuvaa tässä tehtävässä kaupunkia, jossa jokainen solmu on talo ja jokainen polku on katu. Kaupunkiin tulee turisti, joka haluaa käydä kaikissa taloissa. Jotta hän ei tuhlaisi turhaa aikaa, kaupunki on päättänyt maalata talot niin, ettei yksikään vierekkäinen talo (eli solmu) ole samanvärinen kuin mikään sen naapuri. Näin turisti tietää, missä taloissa hän on käynyt. Kaupungilla on pieniä taloudellisia ongelmia ja kaikessa pitää säästää, eli mikä on pienin maalivärien lukumäärä (ts. montako eri väriä tarvitaan) joilla koko kaupunki saadaan maalattua edellä kuvatulla tavalla?

    Mitä ohjaajan tulee tietää? Tarvittavat välineet

    Tehtävä 3: Jäätelökioskiongelma

    Toimintatapa: Yksintyöskentely

    Tehtävänkuvaus: Tässä tehtävässä verkkoa käytetään esittämään kaupungin karttaa. Ongelma, joka tarinassa selitetään, on helppo ymmärtää, mutta yksinkertaista, suoraviivaista ratkaisua ongelmaan ei ole olemassa. Oppilaat löytävät kokeilemalla erilaisia lähestymistapoja ongelmaan.

    Tarvittava materiaali: Ohjeet: Ohjaajalle tiedoksi: Kyseinen ongelma on esimerkki tapauksesta, jossa etsitään verkon hallitsevaa joukkoa (dominating set): verkon hallitseva joukko muodostuu niiden solmujen minimaalisesta joukosta, jotka naapureineen kattavat kaikki verkon solmut. Ao. Kuva selventää käsitettä:

    Lisätietoja:
    http://www.c3.lanl.gov/mega-math/workbk/graph/grother.html (tehtävät 1 ja 2)
    http://www.c3.lanl.gov/mega-math/workbk/dom/doice.html (tehtävä 3)